close menu
Kan je vaste planten, siergrassen, varens, bamboes, kruiden, water- en moerasplanten en bloembollen in pot op elk moment uitplanten?

Ja, behalve als het vriest.

Deze planten zijn bij ons op de kwekerij allemaal in pot gekweekt. Omdat het hele wortelgestel zich in de pot bevindt, is de schade aan de wortels bij het uit de pot halen en daarna planten minimaal. De planten slaan dan ook snel aan. De door ons in pot gekweekte planten kan je dus het hele jaar door planten – behalve als het vriest.

Het is een misvatting dat je enkel in de herfst of in de lente zou kunnen planten. Er is één uitzondering. Planten met blote wortel, zoals sommige bomen of struiken, kan je pas planten vanaf november tot en met februari, als ze in volledige winterrust zijn.

Waarom één week op voorhand bestellen? Is dit echt nodig?

Het is niet absoluut noodzakelijk, maar wel in je eigen voordeel.

In september staat onze kwekerij vol met nieuwe planten, maar het is logisch dat er soorten uitverkocht geraken naarmate het seizoen vordert. Als je een week vooraf bestelt zijn wij in staat om eventueel uitverkochte soorten bij te zoeken en op die manier je bestelling compleet te maken.

Planten die voorradig zijn hoef je natuurlijk niet één week op voorhand te bestellen. Indien je planten sneller wenst, kan je ons vragen of ze allemaal in voorraad zijn.

Waarom vragen wij om altijd de Latijnse naam te noteren als je zelf planten neemt op de kwekerij?

Omdat sommige planten moeilijk herkenbaar zijn als ze niet in bloei staan.

We zien regelmatig dat mensen planten in hun winkelkarretje laden zonder de naam van de plant te noteren. Wij kunnen aan het blad nagenoeg alle soorten herkennen, maar van bepaalde soorten (Astilbe, Phlox, Echinacea, …) kunnen we enkel zien welke variëteit het is als ze in bloei staan.

Het is handig om eerst in ons kantoor blanco etiketten (labels) en een potlood te vragen om de volledige Latijnse naam te noteren (niet de Nederlandse naam). Dit label steek je dan in de pot. De prijscode hoef je niet te noteren.

Zo heb je voor jezelf de juiste naam en is het voor ons handig om de juiste plantnaam op je afleverlijst te zetten. Indien je later nog eenzelfde soort wilt bijkopen (je hebt er bv. te weinig genomen), dan weet je precies welke plant je nodig hebt aan de hand van je afleverlijst. Er mogen nooit etiketten (labels) uit de potten genomen worden die bij de planten zitten op de kwekerij.

Wanneer is de beste periode om de planten op onze kwekerij te komen bekijken?

Vanaf begin september tot half oktober.

In die periode staan de planten op hun mooist, heeft de kwekerij nog een vol uitzicht en staat er heel veel in bloei. De siergrassen staan dan ook op hun best. Vanaf oktober zie je vooral bij de siergrassen hoe sommige hun mooie herfstkleur krijgen. Je ziet Molinia’s geler van stengel worden, sommige Panicum krijgen een roder blad, …

In mei-juni staan ook veel vaste planten in bloei. Bladplanten zoals Hosta’s komen dan op hun mooist. Voor de siergrassen is dit natuurlijk een minder gunstige periode, omdat de meeste (bladverliezende) siergrassen gesnoeid zijn. In mei-juni zijn ze terug al flink uitgelopen, maar staan ze meestal nog niet in bloei. De bladhoudende siergrassen zoals Carex, Luzula, Festuca, Koeleria, … staan uiteraard wel volop in blad.

In december, januari en februari zijn we gesloten op zaterdag voor particulieren, omdat het overgrote deel van de vaste planten en siergrassen zonder blad staat. Het is een minder interessante periode voor de particulier. Indien je vooraf een bestelling plaatst, kan je die uiteraard wel komen afhalen.

Kunnen we bij jullie tuinadvies krijgen?

Ja, voor zover het puur over de planten gaat.

Wij kunnen uiteraard beperkte tuinadviezen en tips geven. Wij maken echter geen tuinontwerpen en geven daarover ook geen raad. Wij zijn tenslotte een kweker en geen tuinarchitect. Over plantencombinaties kunnen we moeilijk adviseren omdat dit een kwestie is van persoonlijke smaak.

Indien je vragen hebt, kom je best vroeg in de voormiddag, want in de tweede helft van de voormiddag kan de drukte toenemen.

Wanneer begint het nieuwe verkoopseizoen en wanneer staat de kwekerij terug vol met nieuwe planten?

In september.

Veel mensen veronderstellen dat het nieuwe verkoopseizoen start in de lente, als de zon voldoende warmte geeft. Dat is helemaal niet zo. Het nieuwe seizoen begint bij ons in de maand september. De eerste zaterdag van september zijn we terug open voor onze particuliere klanten.

Vanaf de late lente en de hele zomer potten we jonge plantjes op (bewortelde stekken, gedeelde planten, jonge planten van weefselkweek, zaailingen). Deze plantjes hebben uiteraard tijd nodig om tot volwassen en verkoopbare planten uit te groeien in hun aangepaste pot. Daarom zijn we in augustus gesloten. In september zijn al onze planten volgroeid en klaar voor verkoop.

Waarom zijn jullie in de maand augustus niet open voor het publiek?

Omdat de meeste planten ingesnoeid zijn en we onze stocks inventariseren.

Augustus is absoluut geen verlofmaand op onze kwekerij. Het is de laatste maand waarin we planten oppotten. In diezelfde periode snoeien we nog heel veel planten in om bossige, mooi vertakte en stevige planten te verkrijgen.

De kwekerij krijgt dan ook een volledige opknapbeurt, zodat ze er in september piekfijn bij ligt. We nemen de stocks op van alle 3750 soorten en zetten alles netjes in onze database zodat we weten waar alles staat. Bij iedere plantensoort komt een naametiket met de nodige informatie. Dit is uiteraard een titanenwerk. Daardoor hebben wij in augustus ook geen tijd om u te helpen. Indien u vooraf bestelt, kunnen we de planten wel klaarmaken zodat u ze kunt afhalen.

Zijn jullie een plantenkwekerij of een tuincentrum?

Wij zijn een plantenkwekerij, geen tuincentrum.

In een tuincentrum kan je alles vinden op één locatie. De vaste planten en siergrassen staan er meestal op alfabet of per thema bij elkaar. Meestal is de plant ook voorzien van een fotolabel. Met een verlanglijstje kan je de planten uitkiezen en meenemen. Je vindt er dikwijls visueel aantrekkelijke planten die enkel bloeien rond de periode dat je het tuincentrum bezoekt.

Op een plantenkwekerij staan de planten niet alfabetisch gerangschikt (vaste planten worden opgepot van vroeg naar laat volgens de groeikracht van de plant). We kunnen wel de stockplaatsen van de planten voor jou noteren, zodat je ze makkelijk terugvindt als je ze zelf wilt uitkiezen.

Op onze kwekerij staan 3750 soorten vaste planten, siergrassen, varens, kruiden, waterplanten en bamboes. Voor zover wij weten heeft geen enkele kwekerij van onze bedrijfsgrootte zo een uniek en uitgebreid assortiment in voorraad.

Als je vooraf bestelt en je komt afhalen zit bij elke plantensoort een naametiket (label) met daarop de Latijnse naam. De afleverlijst ligt dan ook klaar. Uiteraard zijn er klanten die het fantastisch vinden om planten uit te kiezen op de kwekerij zonder lijstje, gewoon volgens het uitzicht op dat bepaald ogenblik. September, oktober, april, mei en juni zijn in dit geval de beste maanden om planten te selecteren.

Maar let op, zelf planten uitzoeken op onze kwekerij kan ook nadelen hebben. De plant die je zoekt kan:

  1. op dat ogenblik uitverkocht zijn;
  2. op één van onze andere locaties staan die niet toegankelijk zijn.

Dus het is altijd in jouw eigen voordeel om vooraf te bestellen.

Moeten we een verpakking meebrengen om de gekozen planten in te zetten?

Nee, verloren verpakking is steeds aanwezig op de kwekerij.

Wanneer kunnen we een bestelling afhalen (die vooraf besteld is)?

Dit kan op weekdagen en op zaterdagvoormiddag (zie openingsuren).

Let op: planten komen uitkiezen op de kwekerij is enkel op zaterdagvoormiddag mogelijk (zie openingsuren particuliere verkoop).

Waarom versturen jullie geen planten per post?

Wij hebben besloten om dit niet te doen. Gezien de beperkte vraag om planten op te sturen en de drukke werkzaamheden op de kwekerij is dit te tijdrovend voor ons.

Bestaan er niet-woekerende bamboes?

Ja, nl. Fargesia.

De meeste bamboes zijn woekerend, maar het geslacht Fargesia woekert absoluut niet. Deze bamboes groeien polvormig en vormen geen ondergrondse uitlopers. Je kan ze zonder wortelbegrenzer planten. De planten worden wel ieder jaar dikker (dus ze vergroten in diameter).

Als haagplant kan je ze perfect in haagvorm snoeien. Indien je de plant regelmatig snoeit, wordt hij nog dichter van structuur. Snoeien is niet moeilijk: je knipt hem gewoon met een haagschaar op het juiste formaat in de maanden juni, juli of augustus.

Bij afhaling van de bamboes wordt een handleiding i.v.m. planten en bemesten meegegeven.

WINKELMAND
0